Składniki :
50 g białego ryżu
120 g kurczaka
100 g pieczarek
1 łyżka oleju rzepakowego
2 cebule
1 duża marchew
1 duża pietruszka
Pół selera
Pół brokuły
3 małe łyżeczki jogurtu naturalnego 0%
Przyprawy ( pieprz, sół, curry, przyprawa do kurczaka, zioła)
Wykonanie:
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry. Gdy będzie już miękki, odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia. W oddzielnym garnku przygotowujemy wodę na bulion. Obrane i pokrojone warzywa (oprócz 1 cebuli i brokułów) wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Podczas gotowania warzyw na bulion ważne jest, aby powstałe w trakcie procesu szumowiny zbierać z powierzchni wody łyżką cedzakową. Pozwoli nam to na dokładne oczyszczenie powstałego bulionu. Gdy bulion jest już gotowy warzywa przekładamy do osobnego naczynia, a do gotowego bulionu wsadzamy brokuły i gotujemy je aż do uzyskania miękkości. Odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, a następnie dajemy wcześniej pokrojoną cebulkę i pieczarki. Z kurczaka usuwamy wszelkie powięzi, błony oraz resztki tłuszczu, kroimy go w grubą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz ziołami według uznania. Gdy pieczarki będą już miękkie na patelnię przekładamy kurczaka – smażymy do momentu, aż w środku będzie gotowy. Do blendera przekładamy ugotowane w bulionie warzywa : brokuły, marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę polewając je 3 małymi łyżeczkami jogurtu naturalnego. Doprawiamy do smaku i mielimy.
Danie można podawać tak jak na załączonym zdjęciu wraz z buraczkami bądź z inną sałatką według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz