A więc zaczynajmy! Poniedziałek jako początek tygodnia powinien dostarczyć Nam energii na cały tydzień
– przynajmniej mentalnie ;) Warto więc zacząć tydzień od konkretnego dania, który dostarczy nam energii na dłuuugi czas :)
Aby dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnych składników powinniśmy spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Wśród większości Polaków ryby nie znalazły szczególnego zainteresowania – kojarzą się głównie z postnymi daniami oraz kolacją Wigilijną.
Ostatnim jednak czasem coraz bardziej popularny stał się właśnie łosoś nie tylko w postaci zwykłego fileta rybnego, ale również jako wędzony dodatek do sałatek czy na kanapki. Dlaczego więc warto wybierać właśnie mięso łososia?
Łosoś to przede wszystkim bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3, które bardzo dobrze wpływają na układ krwionośny, obniżając poziom cholesterolu – nawet u tych osób, które mają poważne problemy z sercem. Jedzenie łososia również zapobiega powstawania nowotworów oraz poprawia pracę całego układu nerwowego. Ponadto łosoś nie tylko pielęgnuje nasze ciało od wewnątrz, ale również jego spożywanie może pozytywnie wpłynąć na nasz wygląd zewnętrzny. Bowiem regularne jedzenie łososia wpływa bardzo dobrze na kondycję włosów, paznokci, skóry.
źródło : grafika google.com |
1. Witamina A
2. Witamina D
3. Witamina E
4. Witamina PP
5. Witaminy z grupy B
Składniki mineralne znajdujące się w łososiu to :
1. Wapń
2. Selan
3. Magnez
4. Jod
Łosoś posiada również niski indeks glikemiczny przez co nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę, a dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Wiele osób rezygnuje jednak z kupowania łososia ponieważ jest to jedna z tłuściejszych ryb dostępnych na naszym rynku. Jednak 100 g łososia zawiera ok. 200 kcal, 20 g białka oraz 14 g tłuszczu. I to właśnie z powodu tego ostatniego ludzie rezygnują z kupna tej ryby. Owszem, łosoś zawiera sporą ilość tłuszczu jednak jest to tłuszcz dla nas jak najbardziej zdrowy i dobry. Starałam się przedstawić w poście, że jednak od czasu do czasu warto sobie zjeść taką rybkę, chociażby ze względu na jej bogatą zawartość w witaminy oraz kwas Omega 3.
A teraz coś dla smakoszy łososia ;)
Przepis na filet z łososia z ryżem oraz sałatką wiosenną.
Składniki:
- 50 gr ryżu brązowego
- 150 g łososia
- 4-5 listków zielonej sałaty
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy w wodzie, pod przykryciem przez około 30 – 40 minut, aż do uzyskania miękkości. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie doprawionego łososia wsadzamy do piekarnika na ok. 25 min w temp. 160 Stopni Celsjusza. Listki sałaty opłukujemy pod bieżącą wodą, następnie „targamy” ją na mniejsze kawałki i wsadzamy do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy połówki i również wsypujemy do miski. Możemy dodać również pokrojoną w paski cebulę. Jogurt naturalny przelewamy do naczynia, mieszamy z przyprawami i wylewamy na sałatkę. Mieszamy. Całość można podawać jak na zdjęciu poniżej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz