12 marca 2014

"Zasiali górale owies, owies.." :)

Dzisiaj chcę przedstawić Wam przepis na pyszne, pożywne i co najważniejsze zdrowe śniadanie idealne na wiosenne rozruszanie się po zimie ;) A mianowicie – płatki owsiane na mleku z cynamonem i świeżymi owocami.
Ale najpierw zacznijmy od tego jaki wpływ na nasz organizm ma wymienione wcześniej śniadanie :-)

Płatki owsiane jak sama nazwa mówi produkowane są z owsa, który bardzo dobrze pokrywa
zapotrzebowanie na składniki odżywcze naszego organizmu. Kobiety cenią go za właściwości wyszczuplające i odmładzające, mężczyźni za to, że są znakomitym źródłem siły do ćwiczeń, a lekarze wykorzystując płatki owsiane pod względem leczniczym i ochronnym.

Przede wszystkim płatki owsiane są bogatym źródłem białka oraz różnego rodzaju minerałów i witamin. Ziarno owsa – jako jedyne z wszystkich rodzajów zbóż – jest najbogatsze w białko, ale również w najlepsze zestawy aminokwasów. Dlatego najlepszym sposobem na spożywanie owsianki jest spożywanie ich z produktami mlecznymi. Dostarczymy wtedy nie tylko wapnia, które będzie znajdować się np. w mleku, ale również wszystkich potrzebnych aminokwasów dla naszego organizmu. Porcja płatków owsianych zjedzonych np. z jogurtem naturalnym bądź ugotowanych na mleku dostarczy naszemu organizmowi szereg witamin oraz składników mineralnych – m.in.:
1. witaminy B6, która poprawia pamięć oraz koncentrację
2. witaminę B1 oraz kwas proteinowy, które przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu nie tylko podczas wysiłku fizycznego, ale również umysłowego
3. żelazo oraz magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Płatki owsiane – jak każdy produkt roślinny – zawiera dużą ilość błonnika, który działa pozytywnie na nasz beta-glukanu. Jest to węglowodan złożony, który za zadanie ma tworzyć w przewodzie pokarmowym lepkiej substancji odpornej na działanie enzymów trawiennych. Beta-glukan jest też pożywką dla „dobrych” baterii znajdujących się w naszym organizmie - częściowo je rozkładają tworząc kwasy organiczne mające istoty wpływ na prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego i układu odpornościowego.
organizm działając jak „miotełka”, która wymiata z naszego organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Ponadto w płatkach owsianych znajduje się najwięcej błonnika rozpuszczalnego – tzw.

Niektórych może zmartwić fakt, że płatki owsiane – w porównaniu do innych zbóż – zawierają najwięcej tłuszczu, bo aż 7%.  Jak przypatrzymy się bliżej zobaczymy jednak, że nie ma się czym martwić! Bowiem tłuszcz zawarty w płatkach owsianych jest ze względu na swój skład chemiczny bardzo cenny! Przede
wszystkim zawierają NNKT (czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), których organizm sam nie potrafi sobie wytworzyć. Ponadto dbają o prawidłowe nawilżenie skóry oraz łagodzą podrażnienia związane z alergią.

Owsianka jest posiłkiem idealnym dla każdego ze względu na swoją wartość odżywczą oraz małą zawartość kalorii. Ponadto idealnie likwiduje uczucie głodu długo utrzymując uczucie sytości, co jest zasługą błonnika zawartego w płatkach owsianych.
 Dlatego też warto zjadać produkty owsiane na śniadanie, ponieważ nie tylko dostarczymy potrzebnych dla naszego organizmu składników, ale również poprawimy funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego.

A teraz obiecany przepis na płatki owsiane z owocami :)

Składniki :
300 ml mleka 0,5%
30 g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cynamonu
60 g świeżych truskawek
60 g kiwi

Wykonanie : 
Mleko doprowadzić do wrzenia, wsypać płatki owsiane cały czas mieszając, gotować kilka minut. Owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy ciągle ją mieszać.
Gdy płatki będą już gotowe całość wylać do miseczki, udekorować cynamonem. Podawać z owocami pokrojonymi na ćwiartki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz