się do nich również inne „dary morza”, które z powodzeniem wykorzystywane są w kuchni jak wodorosty, algi czy glony.
Dlaczego więc warto wprowadzić owoce morza do swojego jadłospisu?
Warto je spożywać nie tylko ze względu smakowych. Są również cennym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Obfitują w witaminy z grupy B ( witamina PP oraz B12) oraz w takie składniki mineralne jak jod, selen i fluor. Ponadto owoce morza możemy wykorzystać jako jeden z „dostawców” żelaza, cynku oraz magnezu. Skorupiaki oraz mięczaki są bardzo dobrym źródłem wapnia, a ostrygi są najbogatszym źródłem cynku. Dodatkową zaletą spożywania owoców morza jest również ich krótki czas przygotowania – idealnie pasują jeżeli chcemy szybko przygotować jakiś posiłek. Owoce morza doskonale nadają się również jako dodatek do sałatek, drobna przekąska czy jako główny posiłek.
KREWETKI |
Jak prawidłowo kupować i przechowywać owoce morza?
KALMARY |
Teraz przypatrzmy się trochę bliżej naszym dzisiejszym bohaterom ;)
- Kalmary – mają lekko gumowatą konsystencję, najlepiej kupować je świeże bądź zamrożone. Często podaje się je z masłem i czosnkiem. Wartość odżywcza w 100g produktu :
a) wartość kaloryczna : 83 kcal
HOMAR |
c) węglowodany : 2,3 g
d) tłuszcz : 1,1 g
- Homary – sprzedawane są świeże, mrożone bądź ugotowane w wodzie. Ciekawostką jest, że żywy homar ma barwę jasnoniebieską, a dopiero po ugotowaniu staje się jasnoczerwony. Wartość odżywcza w 100g produktu :
a) wartość kaloryczna : 90 kcal
b) białko : 18,8 g
c) węglowodany : 0,5 g
d) tłuszcz : 0,58 g
- Krewetki – są to małe skorupiaki osiągające rozmiary nie przekraczające 10 cm. Nie poddane żadnej obróbce termicznej mają kolor bladoróżowy. Można je kupować w różnych postaciach – świeże,
mrożone, konserwowe w zalewie oraz jako dodatek w różnych sałatkach. Najpopularniejsze rodzaje krewetek to tygrysie i koktajlowe. Wartość odżywcza w 100g produktu :
a) wartość kaloryczna : 100 kcal
b) białko : 20,3 g
c) węglowodany : 0,9 g
d) tłuszcz : 1,7 g
MAŁŻE |
a) wartość kaloryczna : 80 kcal
b) białko : 10,4 g
c) węglowodany : 6,20 g
d) tłuszcz : 1,4 g
OSTRYGA |
- Ostrygi – to mięczaki występujące w Morzu Śródziemnym. Wielbiciele ostryg jedzą je prosto ze skorupki, wcześniej skropione sokiem z cytryny. Wartość odżywcza w 100g produktu :
a) wartość kaloryczna : 81 kcal
b) białko : 9,4 g
c) węglowodany : 4,9 g
d) tłuszcz : 0,0 g
OŚMIORNICA |
a) wartość kaloryczna : 198 kcal
b) białko : 22,5 g
c) węglowodany : 5,8 g
d) tłuszcz : 9,0 g
KRABY |
a) wartość kaloryczna : 101 kcal
b) białko : 20,3 g
c) węglowodany : 0,4 g
d) tłuszcz : 1,76 g
Warto więc jeść owoce morza bo są bardzo wartościowe no i oczywiście są jednym z lepszych źródeł białka!
A teraz pora na kolejny przepis ;) Dzisiaj owoce morza z ryżem i owocami
Składniki :
- 150 g mieszanki owoców morza
- 50 g ryżu
- pół opakowania mieszanki warzyw chińskich
- 10 g oliwy z oliwek
- przyprawy
Sposób wykonania:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie już miękki odcedzamy, przekładamy na talerz do wystygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy warzywa, lekko dusimy pod przykryciem. Gdy już zmiękną, dodajemy owoce morza i najpierw podsmażamy, a później w powstałym sosie dusimy aż warzywa oraz mieszanka owoców morza będzie miękka. Całość przyprawiamy do smaku (jak kto lubi - ja oczywiście na ostro ;) ), nakładamy na odłożony wcześniej ryż.
Smacznego!
Propozycja podania jak zwykle u dołu ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz