Dorosłe ryby przez większość czasu zagrzebują się w piasku na dnie morskim na lewym boku, w ogóle się nie poruszając! W związku z tym ich prawe oko najczęściej przemieszcza się na drugą stronę. Różne jest również barwa łusek - prawa strona, skierowana ku górze, jest ciemna, lewa, skierowana w dół, jest jasna.
Ale dość tych ciekawostek, pora przejść do konkretów ;)
Flądra to ryba morska, zaliczana do grupy chudych ryb. Jak każda ryba jest bogatym źródłem kwasów
tłuszczowych omega -3. Flądra w 100 g produktu ma około 0,5 gram kwasów omega -3 .Są one bardzo istotne dla organizmu, ponieważ m.in. :
- wpływają korzystnie na układ krążenia chroniąc przed powstawaniem miażdżycy,
- chronią przed zawałem serca,
- zmniejszają krzepliwość krwi,
- pobudzają do wytwarzania tlenku azotu co ułatwia przepływ krwi i obniża ciśnienie,
- sprzyjają zwiększaniu się poziomu „dobrego” cholesterolu (HDL
- obniżają ryzyko nowotworów,
- są istotne dla dobrego wyglądu skóry, włosów, paznokci,
Flądra również jest bogata w jod, selen oraz wapń. ( o działaniu tych pierwiastków na Nasz organizm możecie przeczytać w moim poście o krewetkach - Krewetki jako dar morza).
źródło : grafika google.com |
składnikiem kości, układu nerwowego oraz sercowo – naczyniowego. Bierze udział w przemianach węglowodanów, wapnia, sodu, potasu, fosforu, witaminy C. Magnez działa również przeciwstresowo oraz przeciw depresyjnie – objawy braku magnezu to : nadpobudliwość, bóle mięśni, kości, drgawki.
Białko flądry charakteryzuje się bardzo łatwą strawnością (93%) porównywalną do strawności białka mleka (95%). Bardzo istotny jest również tłuszcz zawarty we flądrze. Cechuje go bardzo łatwa przyswajalność oraz zawartość kwasów tłuszczowych (NNKT). A ponieważ flądra zawiera troszkę tych „dobrych” tłuszczyków zawiera również witaminy w tłuszczach rozpuszczalnych – czyli witaminy A, D, E. Nie jest to ryba bardzo kaloryczna (100g flądry ma 100 kcal). Dzięki temu właśnie ryba ta polecana jest w dietach.
A więc, jedzmy ryby, gdyż są bardzo zbawienne dla naszego organizmu.
Pora na malutki przepisik ;) Tym razem flądra z ryżem oraz warzywami.
Składniki:
- 150 g flądry
- 50 g ryżu
- 1 mały brokuł pokrojony na „różyczki”
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- 10 g oliwy z oliwek
- przyprawy
Sposób wykonania:
Ryż gotować w lekko osolonej wodzie, pod przykryciem przez około 20-30 minut. Odcedzić, wystudzić, przełożyć na talerz. Flądrę przyprawić, ugotować na parze. Wszystkie warzywa umyć, paprykę pokroić w kostkę, cukinię w plastry. Całość podsmażyć na rozgrzanej patelni. Doprawić ziołami do smaku. ( Zamiast świeżych warzyw można wykorzystać mieszankę warzyw na patelnię).
Propozycja podania jak na zdjęciu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz