Przepis na pyszny sos bolognese własnej roboty :) Pysznie, a przy tym również i zdrowo! :)
Składniki :
300 g pomidorów (Najlepiej od babci ze szklarni ;) )
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawa do kuchni włoskiej
przyprawa spaghetti bolognese (ilość wedle uznania)
pieprz
sól
ząbek czosnku drobno siekany (opcjonalnie)
łyżeczka koncentratu pomidorowego (również opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Obieramy pomidorki ze skóry i siekamy na mniejsze kawałki. Następnie wszystko razem miksujemy aż osiągniemy gęstą konsystencję. Następnie podgrzewamy na wolnym ogniu (bądź dodajemy w końcowej fazie smażenia mięsa). Doprawiamy wedle uznania przyprawami.
Propozycja podania:
1) Jak na zdjęciu poniżej, z ryżem, zieloną fasolką szparagową i tuńczykiem
2) Makaron pełne ziarno, mięso z indyka mielone zasmażane z cebulką
Wartości odżywcze w całej porcji naszego sosu to:
ok 87 kcal / 5,10g białka / 13,20g węglowodany / 1g tłuszczu
Dla porównania... w sosach dostępnych na pułkach sklepowych wartość kaloryczna to 75-90 kcal na 100 g.
Polecam zatem poświęcić chwilę, bo przygotowanie naszego własnego sosu zajmie nam ok 5-10 min
Smacznego!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz