30 kwietnia 2014

GMO - dobro czy zło?

W telewizji coraz częściej usłyszeć można o żywności zmodyfikowanej genetycznie, czyli popularnym GMO bądź żywności transgenicznej. Niektórzy uważają, że żywność ta działa niekorzystnie na Nasz organizm, są jednak i tacy, którzy są jego zwolennikami.

źródło : grafika google
Jak wspomniałam wcześniej, GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, które dzięki modyfikacji w ich DNA (dodaniu cech z innego gatunku) uzyskały nowe cechy. W ten sposób tworzy się
nowe gatunki, które normalnie nie występują w naturze i nie da się ich rozmnożyć.
Modyfikacji genetycznej poddawane są głównie rośliny. Po zastosowaniu takich zmian rośliny stają się bardziej odporne na szkodniki, herbicydy (są to środki zwalczające porost chwastów w uprawach) oraz czynniki środowiskowe jak np. przymrozki czy zasolenie gleby.

Żywność GMO, jak wcześniej wspomniałam ma swoich przeciwników oraz zwolenników. Coraz częściej w telewizji możemy posłuchać o negatywnych stronach żywności modyfikowanej. W dzisiejszych czasach większość produktów, które możemy kupić w sklepie są, albo naszpikowane chemią, albo właśnie zmodyfikowane genetycznie. Trudno jest więc
całkowicie wyeliminować takie produkty z codziennego jadłospisu.  Niektórzy powiedzą, że przecież wystarczy wyeliminować tylko produkty zmodyfikowane i już pozbędę się ich z posiłków. Jest jednak zupełnie inaczej. Badania wskazują, że soja produkowana w Stanach Zjednoczonych (największym producentem na świecie jeżeli chodzi o soję) jest w ponad 90% soją transgeniczną. Jak wiemy ponad połowa produktów spożywczych, które najczęściej spożywamy zawiera soję. Dlatego raczej niemożliwością jest całkowite wyeliminowanie modyfikowanej żywności. Również pasze dla zwierząt w głównej mierze produkowane są z transgenicznych roślin przez co jedząc mięso także spożywamy GMO.

Zalety żywności modyfikowanej genetycznie : 
źródło : grafika google
•    GMO może być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne np. : mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego
•    Zmniejsza się używanie pestycydów, ponieważ rośliny nie muszą być spryskiwane chemikaliami, aby
lepiej rosły. Rolnicy mniej pieniędzy wydają na środki chemiczne, a do środowiska nie przedstawiają się trujące substancje, które przenikają do wód gruntowych
•    Żywność modyfikowana posiada lepsze walory smakowe i zapachowe od naturalnie hodowaych roślin
•    Organizmy te mają dłuższą przydatność do spożycia, dłużej pozostają świeże przez co łatwiej się je transportuje
•    Rośliny ozdobne modyfikowane genetycznie mają intensywniejszą barwę, nowe kolory oraz lepszy zapach

GMO ma również wady :
•    Rośliny poddane mutacji nie przyniosą korzyści rolnikom w biednych regionach świata. Nie mają pieniędzy na stosowanie pestycydów więc tym bardziej nie będą w stanie kupić sadzonek drogich roślin
transgenicznych
•    Żywność zmodyfikowana ma mniejszą wartość odżywczą od żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych
•     GMO nie jest rozwiązaniem dla problemów rolnictwa i głodu na świecie
•     produkty GMO mogą oddziaływać negatywnie na zdrowie poprzez zwiększenie zachorowań na nowotwory czy alergie

Jak widać nie możemy jasno określić, że GMO jest dobre czy złe. Raczej to sprawa każdego z Nas jak będzie traktować żywność modyfikowaną. Wiadomo, że najlepiej jest zjadać własną marchewkę czy pomidorka z ogródka jednak nie każdy ma taką możliwość. Warto więc bliżej przyjrzeć się żywności transgenicznej i samemu zdecydować czy jesteśmy za czy przeciw GMO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz