2 kwietnia 2014

Przepis na domowej roboty chleb żytni ;)

Obiecałam Wam kiedyś, że na blogu pojawi się przepis na bardzo prosty chleb żytni ;) Oto i jest! :)

Składniki : 
5 szklanek mąki żytniej
1/3 kostki drożdży
Szczypta soli
Oliwa z oliwek do posmarowania formy

Sposób wykonania:
Mąkę żytnią przesiewamy razem z mąką pszenną oraz szczyptą soli. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, lecz – co bardzo ważne – nie gorącej wodzie! Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły. Po pół godziny, drożdże przelewamy do mąki, wyrabiamy ciasto aż do momentu, gdy nie będzie nam przywierało do palców i łatwo będzie odchodzić od miski.
Gotowe wyrób przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca, aby wyrósł na ok. 45 min. Po określonym czasie ciasto przekładamy do posmarowanej wcześniej formy. Pieczemy w temp 180 stopni Celsjusza przez około 70 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz