24 kwietnia 2014

Zdrowa i pachnąca oliwa z oliwek

Ostatnim przepisem na domowe przyprawy był przepis na wegetę - dzisiaj zapraszam Was na zrobienie domowej, aromatyzowanej oliwy z oliwek.

Do tego celu można użyć wszelkiego rodzaju zioła, które tylko mamy pod ręką. Ja jednak polecam któreś z tych : bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek, kolendra, szałwia, liść laurowy, oregano, mięta, melisa,
koper, szczypior, majeranek. Idealna do tego będzie również papryczka chilli,która nada oliwie z oliwek troszkę ostrzejszego smaku i zapachu.

Wykonanie takiej aromatycznej oliwy z oliwek jest bardzo proste. Świeże zioła najpierw dokładnie myjemy, a następnie osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Pozostawiamy je do całkowitego wyschnięcia - w przeciwnym razie namoczone zioła szybko będą się psuły przez co i nasza oliwa szybko straci swoją ważność do spożycia.
Gdy zioła będą już całkowicie suche wkładamy je do wcześniej przygotowanych butelek i zalewamy oliwą szczelnie zamykając wieczko.
Tak przygotowane "przetwory" odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce - może być to również lodówka.
Po upływie tego czasu nasza oliwa z oliwek powinna być już gotowa. Jeżeli jednak dalej nie możemy wyczuć konkretnego smaku i zapachu możemy włożyć jeszcze trochę świeżych ziół i odstawić butelkę na kolejny tydzień.

Gdy smak i zapach jest już dla nas zadowalający, oliwę z oliwek możemy odcedzić od ziół bądź pozostawić je w środku naczynia. Jeżeli jednak zdecydujemy się na zostawienie ziół w butelce musimy pamiętać,że smak i aromat z czasem mogą stać się jeszcze mocniejsze.
Gotowy płyn najlepiej przechowywać w lodówce, szczelnie zakręcony.

źródło : grafika google


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz