25 kwietnia 2014

Jagoda Acai - nowy trend w naturalnym odżywianiu

Ostatnio przeglądając etykietę mojego ulubionego napoju, spotkałam się z różnymi owocami jednak najbardziej zainteresowała mnie Jagoda Acai. Słyszałam o tym owocu bardzo dobre opinie dlatego postanowiłam się przyjrzeć temu lepiej.

źródło : grafika google
Jagoda Acai rośnie tylko w jednym miejscu na Ziemi dlatego też nie tak łatwo ją dostać. Znaleźć możemy ją w Ameryce Południowej na drzewach palmowych zwanych Euterpą w głębinach lasów Amazonii. Owoce są
podobne do borówek, ale mają ciemniejszy kolor oraz zawierają pestkę i mniej miąższu. Każde drzewo owocuje dwa razy w ciągu roku. Rdzenni mieszkańcy Amazonii już od wieków uważali tą jagodę za wspaniałe remedium na wszelakie choroby. Dla reszty świata była ona zupełnie nieznana. Dopiero w XX w. glob mógł usłyszeć o zbawiennym działaniu tego owocu za sprawą doktora Alexandra Schaussa, botanika i specjalisty od zdrowego żywienia.

Co więc sprawia, że ta niewielka jagoda ma tak zbawienne dla Nas działanie?
W głównej mierze posiada wszystko co jest potrzebne Naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Znajdziemy w niej bowiem :
szereg witamin : m.in. witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminę E, Witaminę C – które działają na skórę, włosy, paznokcie, regulują pracę wielu narządów oraz wzmacniają odporność
składniki mineralne takie jak : Fosfor, Wapń, Potas – są głównymi składnikami kości, regulują ciśnienie krwi
dobre kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6 oraz Omega 9– regulują poziom „złego cholesterolu” (LDL) i pomagają podnieść stężenie tego „dobrego” (HDL) w organizmie
wszystkie aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu
polifenole – jagody Acai zawierają ich ponad tuzin różnych typów, wśród których najważniejsze są te, które nadają owocu jego ciemnoniebieski i fioletowy kolor
duże ilości błonnika, który działając jak szczoteczka oczyszcza nasze jelita
bardzo ważne przeciwutleniacze, które chronią Nasz organizm przed działaniem wolnych rodników
posiada ponad 3 tysiące fitoskładników (które wzmacniają Nasz układ odpornościowy oraz chronią przed chorobami nowotworowymi), spośród 6 tysięcy znanych ludzkości

Dlaczego przeciwutleniacze są takie ważne i co to są wolne rodniki?
Aby dobrze zrozumieć rolę przeciwutleniaczy warto najpierw przyjrzeć się wolnym rodnikom. Wolne rodniki są cząsteczkami (najczęściej tlenu) pozbawionego jednego elektronu bez którego nie mogą tworzyć całości. Dążąc za wszelką cenę do uzupełnienia brakującej części „zabierają” brakujący elektron z związków
znajdujących się w innych tkankach. Gdy napotkają „pełną” komórkę błyskawicznie wchodzą z nimi w reakcję zabierając im potrzebny elektron. Powoduje to uszkodzenie białek oraz tłuszczów „ pełnej” komórki, a także sieje spustoszenie w zasobach tlenowych naszego organizmu. I tutaj w grę wchodzą przeciwutleniacze, czyli tzw. antyoksydanty. Elektrony zawarte w tych cząsteczkach bardzo łatwo „oddają” swoje elektrony dlatego też antyoksydanty chronią Nasz organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki w zdrowych komórkach.

Do przeciwutleniaczy zaliczamy m.in.:
Witaminy : A, C, E
Beta-karoten
Niektóre składniki mineralne – cynk, mangan, miedź, selen

Wolne rodniki znajdują się z w pestycydach, konserwantach i zanieczyszczeniach znajdujących się w powietrzu, które jest niezbędne do życia. Jeżeli nasze ciało jest pozbawione „sił” do zwalczania wolnych rodników wtedy jesteśmy narażeni na tworzenie się nowotworów. Przeciwutleniacze pozwalają na zredukowanie ryzyka wielu chorób (w tym też zawałów serca).

Jagoda Acai dzięki tym wszystkim składnikom, które posiada bardzo korzystnie wpływa na cały Nasz
organizm. Przede wszystkim poprawia krążenie krwi zapobiegając miażdżycy i powstawaniu się zakrzepów, pomaga przy leczeniu chorób serca, zapewnia więcej energii i większą wytrzymałość, jest dobrym „eliksirem” na sen i trawienie.

Na dostępnym rynku nie znajdziemy świeżych owoców Acai. Nie chodzi tu bynajmniej o koszty sprowadzenia tego owocu do Europy. Powód jest bardzo prosty. Jagoda Acai traci swoje znakomite wartości odżywcze już po 24 godzinach od zerwania z drzewa. Sprowadzanie jej jest więc bezsensowne. Jednak w internecie pełno jest ofert sprzedaży soków bądź tabletek zawierających sok z tych jagód. Co jest więc lepsze – soki czy tabletki? Zdecydowanie soki! Do produkcji tabletek jagody Acai są suszone w bardzo wysokich temperaturach w celu przetworzeniu na proszek i wypełnienie nim tabletek. Co do soków obecnie najlepszą firmą dysponującą sokami z Acai jest firma MonaVie, który zawiera wyciąg z jagody najbardziej zbliżony zawartością do świeżego owocu zerwanego prosto z drzewa. Poniżej możecie znaleźć porównanie produktów różnych firm zawierających jagodę Acai.


Co to jest ORAC? Krótko mówiąc jest to zdolność pochłaniania wolnych rodników przez antyoksydanty. Jak widać na zdjęciu Jagoda Acai ma ich około 1026 jednostek na 1 gram produktu! Do niedawna za cudowną „pochłaniaczką” wolnych rodników uważana była żurawina, która posiada tylko 125 jednostek.

Cóż, jak widać matka natura daje nam wszystko, czego nam trzeba. Żyjemy w czasach kiedy firmy farmaceutyczne zasypują nas co rusz to nowymi produktami określanymi jako "suplementy diety". Każdy z nich jest NIEZBĘDNY i każdy z nich powinniśmy stosować. Efekt? Pełna torba niezbędnych tabletek. Problemem obecnego społeczeństwa jest brak czasu, ciągły pośpiech i era gdzie wszystko jest FAST. Natomiast przy odrobinie chęci i rozsądku , każdy z nas ma dostęp do szerokiej wiedzy, jaką oferują nam różne źródła. Jagoda Acai zdobyła już serca milionów ludzi na całym świecie. Kto wie... może faktycznie warto powrócić do korzeni i zainteresować się tym na pewno ciekawym owocem, który oferuje nam natura a polecają sami rdzenni mieszkańcy terenów Amazonii? Kiedyś ktoś powiedział, że w całym wszechświecie jest równowaga... może właśnie ten owoc, jest odpowiedzią na wiele problemów zdrowotnych? Pozostawiam Was z tą myślą :-) Ja osobiście sama mam ochotę się o tym przekonać! W końcu zdrowie to podstawa i bezcenny dar, a więc trzeba w nie inwestować ;) Dla chętnych poszerzenia wiedzy o Acai zachęcam do przeglądnięcia książki profesora Schaussa - o którym wspomniałam na początku tego postu - pod tytułem "Acai - wyjątkowy owoc z Amazonii". Miłego wieczoru kochani!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz