16 kwietnia 2014

Co pierwsze? Jajko czy kura?

Święta Wielkanocne głównie kojarzą Nam się z jajkami. Bo to one w końcu zamieniają się w śliczne pisanki, są składnikami  mazurków, babek wielkanocnych. Nie wyobrażamy sobie również tych świąt bez jajek z chrzanem. Co więc jest w tym małym jajku, że stało się symbolem Świąt Wielkanocnych? W co wzbogaca
naszą dietę? Jakie jajka będą najlepsze, aby nasz żołądek nie ucierpiał przy świątecznym stole?

Nie raz pewnie zastanawialiście się co było pierwsze : jajko czy kura? Jajko w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje nowe życie, przezwyciężenie śmierci, jest symbolem zmartwychwstania Chrystusa. Zaś wykluwający się kurczak jest nadzieją, próbą cierpliwości, której należy się poddać.

Jajko kurze zawiera wszystkie składniki niezbędne do tego, aby nowy organizm mógł żyć. Jeżeli szukamy idealnego źródła pełnowartościowego białka to śmiało możemy sięgnąć po jajka. Są one bowiem jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka i – ustępując tylko mleku
matki – najlepszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Białka potrzebne nam są do prawidłowego rozwoju kości kiedy jesteśmy młodsi oraz do utrzymania ich w odpowiednim stanie w wieku starszym. Jest więc niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Ponadto jajka – jako jedyne – zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli tych, które nasz organizm nie potrafi sobie wytworzyć i muszą one być dostarczane z zewnątrz np. z pożywieniem.

W jajkach nie znajdziemy tylko białka, ale również szereg witamin i składników mineralnych, które są potrzebne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Zawierają witaminę A, D, E, K (czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach), witaminę B12, kwas foliowy, które działają między innymi na prawidłowe działanie oczu, włosów, hamują procesy starzenia się komórek, obniżają ciśnienie krwi. Z składników mineralnych znajdujących się w jajkach należy wymienić : potas, wapń, fosfor, żelazo, sód czy bardzo pożądane kwasy omega-3 i -6, które ułatwiają działanie wielu procesów zachodzących w organizmie.

Wiele osób rezygnuje z jedzenia jajek ze względu na cholesterol występujący w żółtku. Każde jajko zawiera bowiem około 200mg cholesterolu, jednak jajek nie spożywamy codziennie. Przez co dostarczenie
cholesterolu w nich znajdujących się również jest znikome. Pamiętać musimy też, że organizm w głównej mierze sam wytwarza cholesterol (np. w wątrobie, nadnerczach, skórze czy jelitach). Najważniejszym argumentem przeciwko dużej zawartości cholesterolu w jajkach powinna być zawartość lecytyny nazywanej „pogromcą tłuszczu”. Lecytyna bowiem „rozbija” spożyty tłuszcz oraz cholesterol na mniejsze części nie pozwalając na przyklejanie się do ścianek naczyń i redukując odkładanie się blaszek miażdżycowych.

Przyjęło się, że osoba w pełni zdrowa może spożywać nawet 1 jajko dziennie. Natomiast osoby z podwyższonym cholesterolem powinny ograniczyć spożywanie żółta (białko możemy zjadać bez ograniczeń) - maksymalnie 2-3 tygodniowo. Im więcej w naszej diecie znajduje się warzyw i owoców, a produktów zawierających tłuszcze zwierzęce jest mniej tym częściej możemy sobie pozwolić na spożywanie jajka.

Jeżeli chodzi o wartość kaloryczną to jajko w 100 g produktu zawierają :
- 147 kcal
- 12,6 g białka
- 9,9 g tłuszczu
-0,8 g węglowodanów

Warto więc spożywać jajka ze względu na bogatą zawartość witamin i składników mineralnych jak i również na lecytynę, która redukuje odkładanie się blaszek miażdżycowych w żyłach.
A ponieważ Święta za pasem, podaję Wam przepis na pyszną sałatkę właśnie z jajkami, pieczarkami i ogórkiem. Smacznego!

Sałatka z gotowanych pieczarek i jajka

Składniki na 1 porcję (200g)
60 g pieczarek
pół ugotowane jajka (ok 25 g)
25 g żółtego sera
Sos koperkowo – ziołowy
10 g cebuli
35 g ogórków kwaszonych (ok. 2 sztuki)
30 g jogurtu naturalnego typu Grecki
15 g majonezu
3 łyżki ciepłej wody

Sposób wykonania :
Pieczarki opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 min. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne pokroić na 4 części. Ogórka, cebulę oraz ser pokroić w kostkę i przełożyć do miski z pieczarkami. Ugotowane jajko kroimy również w kostkę po czym dodajemy je do reszty składników. Do kolejnej miski wlewamy wodę, dodajemy sos sałatkowy i dokładnie mieszamy. Gdy wszystko jest dokładnie złączone dodajemy majonezu z jogurtem naturalnym. Całość łączymy tak, aby nie powstały grudki. Do tak połączonego sosu dodajemy : pieczarki, ogórka, ser, cebulę oraz jajko. Mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę możemy udekorować ogórkiem bądź koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz