4 lipca 2014

Orzechy jako zdrowa przekąska dla Twojego mózgu

Orzechy jeszcze do niedawna postrzegane były jako tucząca przekąska, której powinniśmy unikać i spożywać tylko kilka razy tygodniowo. A to wszystko za sprawą dużej zawartości tłuszczy. Jednak jeżeli tylko lubicie podjadać podczas oglądania filmu czy czytania książki orzechy będą się do tego świetnie
nadawać. W odstawkę powinny pójść słodkie ciasteczka i cukierki, które tylko dostarczają do organizmu zbędnych cukrów. Dlaczego więc spożywanie orzechów może mieć taki zbawienny wpływ na Nasz organizm i jakie są najzdrowsze? Na początku jednak parę podstawowych informacji o orzechach.

Orzechy (a zwłaszcza te włoskie oraz laskowe) zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych jedno- i wielonasyconych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi oraz chronią przed chorobami tętnic i serca. Co ciekawe zjedzenie 5 orzechów włoskich dostarczy nam więcej kwasów omega-3 niż wynosi zalecana dzienna dawka dla tego składnika! Warto więc często je spożywać zwłaszcza na ich działanie na Nasz organizm – chroni przed miażdżycą, astmą i zapaleniem stawów.
Ponadto orzechy zawierają również szereg witamin i składników mineralnych, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania Naszego organizmu. Dzięki witaminie E (zwanej też przez niektórych witaminą młodości) zostanie on zabezpieczony przed starzeniem się, a także poprawi się kondycja skóry, włosów oraz paznokci. Magnez reguluje ciśnienie krwi i może być „złotym środkiem” na poprawę humoru. Orzechy dostarczają również „zastrzyku energii”, dlatego też polecane są osobom przemęczonym, mającym skłonności do depresji czy ludziom pracującym umysłowo. Dzięki nim poprawia się praca mózgu, zdolność koncentracji i uczenia się.

Jak więc widać należy spożywać orzechy jak najczęściej. Jednak pamiętać musimy o tym, że nie każdy może pozwolić sobie na częste ich spożywanie. Dla niektórych ludzi mogą stanowić silny alergen pokarmowy i nawet śladowa ilość orzechów w pożywieniu może wywołać silną reakcję organizmu. Również i zdrowi ludzie nie powinni spożywać ich w zbyt dużych ilościach. Kilka dziennie wystarczy, aby dostarczyć nam odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Do najbardziej popularnych rodzajów orzechów należą : orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, pistacje oraz orzeszki ziemne (fistaszki).

źródło : grafika google
Orzechy włoskie – mają owalny kształt, ich powierzchnia jest bardzo mocno pofałdowana. Posiadają delikatny i słodki smak, jednak istnieją również odmiany o gorzkim smaku. Zawierają wapń, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź oraz mangan. Znajduje się w nim duża ilość witamin, m.in. B1,B2,B6 oraz kwasu foliowego. Orzechy włoskie powinniśmy spożywać również ze względu na kwasy omega-3 i omega-6, polifenole i błonnik pokarmowy. Dzięki temu ostatniemu orzechy włoskie pomagają regulować trawienie dlatego też orzechy polecane są dla osób mających problemy z trawieniem. Z orzechów włoskich wytłacza się również olej, który w gastronomii ma szerokie zastosowanie głównie za sprawą walorów smakowych.

źródło : grafila google
Orzechy laskowe – posiadają kulisty kształt, niektóre odmiany mają bardziej kształt bardziej owalny. Ich
smak przypomina orzechy włoskie, niektóre z nich są nawet słodsze. Orzechy laskowe zawierają dużą ilość witaminy E przez co korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Posiadają również witamina K oraz witaminy z grupy B : witaminę B1,B6 oraz kwas foliowy. Orzechy laskowe bogate są również w składniki mineralne takie jak : żelazo, magnez, cynk, potas, miedź, fitosterole, polifenole oraz błonnik pokarmowy.

źródło : grafika google
Migdały – mają długi, owalny, kanciasty kształt, powierzchnia jest lekko pomarszczona. Smakiem różnią się od orzechów włoskich i laskowych, gdyż migdały posiadają gorzki, lekko cierpki smak. Z składników mineralnych migdały zawierają wapń, bor, żelazo, magnez, krzem, potas, cynk, miedź oraz mangan. Bogate są również w witaminy – E, B1,B2,PP,kwas foliowy, polifenole i fitosterole. Zawierają również błonnik pokarmowy oraz kwasy omega-3 i omega-6.
źródło : grafika google


Orzechy nerkowca – swoją nazwę zawdzięczają
swojemu wyglądowi, który przypomina nerkę. Smak mają kwaśno-słodki, podobny do migdałów. Orzechy nerkowca charakteryzują się wysoką zawartością białka, polifenoli oraz błonnika. Z witamin znaleźć tam możemy : witaminę K, witaminę B1, B6. Nerkowce zawierają również dużą ilość składników mineralnych : żelaza, manganu, boru, cynku, miedzi, magnezu oraz selenu.

źródło : grafika google
Pistacje – mają owalny, lekko nerkowaty kształt. Kolor pistacji jest bardzo specyficzny i łatwy do rozpoznania. W jasnobeżowej skorupce mieści się zielony orzech, który pokrywa żółto-czerwona otoczka. Nie tylko kolor, ale również i smak ma charakterystyczny – posiada słodko-słony smak. Orzechy pistacjowe to dobre źródło minerałów takich jak : żelazo, magnez, potas, miedź oraz cynk. Posiada również dużą ilość witamin, m.in. : witaminę B1, B2, B6, witaminę A, C, E oraz kwas foliowy. Posiadają jak większość orzechów przewagę mniej korzystnych kwasów omega 6 do omega 3.


Orzeszki ziemne (fistaszki) - Ich kształt jest owalny i lekko wydłużony. Smak jest charakterystyczny,
źródło : grafika google
lekko gorzkawy, podobny do migdałów. Fistaszki zawierają fitosterole, antyoksydanty oraz witaminy : E, B1, PP, B6, kwas foliowy, koenzym Q10. Bogate są w składniki mineralne takie jak : magnez, miedź, mangan, bor, potas, krzem, cynk, selen. Charakteryzuje się również wysoką zawartością białka oraz błonnika pokarmowego. Posiadają jak większość orzechów przewagę mniej korzystnych kwasów omega 6 do omega 3. Z orzeszków ziemnych wytłaczany jest olej arachidowy, który używany jest do sałatek i do produkcji masła orzechowego.

Jak widać orzechy są bardzo przydatne w Naszym jadłospisie, ponieważ dostarczają szeregu składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pamiętać jednak musimy o umiarze, gdyż ze względu na ich wysoką zawartość tłuszczu są kaloryczne.

źródło : grafika google



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz