29 czerwca 2014

Szaszłyki z bakłażanem i kurczakiem

Wczoraj postanowiłam postawić na zdrowe odżywianie i wymyśliłam sobie, zdrowego grilla. Na stole królowały nie tylko kiełbasy o małej zawartości tłuszczu, ale również marynowany filet z kurczaka i przede wszystkim moje ulubione szaszłyki.
To właśnie przepisem na nie chciałabym się z Wami podzielić.

Szaszłyki z bakłażanem, warzywami oraz kurczakiem

Składniki :
- 4 mała bakłażany
- 5 cebul średniej wielkości
- 4 papryki różnego koloru
- pół kilograma fileta z kurczaka
- przyprawy

Sposób wykonania :
Bakłażany oraz resztę warzyw myjemy, z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych, obieramy cebulę. Bakłażany kroimy na plastry grubości 2-3 cm, następnie kroimy je na 4 części. Cebulę przekrawamy na 4 części, a paprykę na grubą kostkę. Kurczaka najlepiej jest wcześniej zamarynować, aby mięso "przeszło" smakiem przypraw. Ja marynatę zawsze przygotowuję samodzielnie - jakoś nie wierzę tym gotowym, sztucznym marynatom. Przepis jest bardzo prosty :
- oliwa z oliwek - 5 łyżek
- woda - 3 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- czosnek - 3 ząbki
- liść laurowy - 1 sztuka
- pieprz mielony, bazylia, zioła prowansalskie, oregano

Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, miskę zakrywamy folią i wkładamy do lodówki
najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy zamarynowanego kurczaka i przystępujemy do robienia szaszłyków.
Na patyki nabijamy cebulę, następnie paprykę, bakłażan, kurczaka i tak na zmianę.

Grillujemy do momentu aż kurczak nie będzie już surowy, a warzywa miękkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz