Słodycze są częstym gościem na Naszych stołach, jemy je gdy mamy zły humor, kiedy jesteśmy zestresowani czy po prostu mamy chandrę. Często więc sięgamy po różnorodne rodzaje słodyczy dostępne na sklepowych półkach. Poświęcamy im wiele Naszych pieniędzy i nie wyobrażamy sobie spotkania z rodziną bez ciasta bądź cukierków na stole. W zamian jednak dostajemy kilka zbędnych kilogramów i za ciasną garderobę. Warto jednak powiedzieć temu dość!
Słodycze zawierają przede wszystkim cukier rafinowany (a więc ten przetworzony), osłabiają układ
odpornościowy, niszczą zęby powodując próchnicę. Również Nasze wnętrzności mogą przez co ucierpieć – różnego rodzaju bakterie czy pasożyty mogą zagościć w Naszych brzuchach. Do słodyczy dodawane są również przeróżne barwniki i aromaty przez co jeszcze bardziej powodują zgubę dla Naszego organizmu.
Co w ogóle powoduje, że czujemy nieodpartą chęć na zjedzenie „czegoś słodkiego”? Wszystko zaczyna się od sposobu odżywiania. Przy obecnym trybie życia Nasz organizm domaga się często szybkiego źródła energii, którą mógłby spożytkować. Wtedy zazwyczaj sięgamy po drożdżówkę bądź jakiegoś batona celem dostarczenia do organizmu tzw. „pustych kalorii”, które tylko na chwilę dadzą Nam energię do dalszego funkcjonowania.
Zwiększony apetyt na słodycze zazwyczaj przypisuje się kobietom jako tym, które bez słodyczy nie mogą przeżyć ani jednego dnia. Im się to jednak wybacza. A dlaczego tylko kobietom? Amerykańscy naukowcy potwierdzili, że zwiększony apetyt na słodycze jest typowy dla kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego w skrócie PMS. Okres ten uwarunkowany jest bowiem zmianami hormonalnymi czego skutkiem są wahania nastroju i gwałtowne emocje. Chcąc „osłodzić” sobie smutek oraz wybuchy złości spożywamy nadmierne ilości słodyczy. Zazwyczaj jednak działa to odwrotnie – mamy żal do siebie, że pozwoliłyśmy sobie na zjedzenie tylu „pustych kalorii”.
Jak więc poradzić sobie z apetytem na słodycze, który przynosi więcej minusów niż korzyści? Najprościej byłoby po prostu przestać je jeść. Jednak nie zawsze najprostsze rozwiązanie jest tym najlepszym. Bowiem nie musimy całkowicie rezygnować ze słodyczy – warto tylko wiedzieć jak spożywać je z umiarem i popularne batoniki zastąpić zdrowymi zamiennikami.
Najlepszym sposobem na poskromnienie dużego apetytu na słodycze jest wzbogacenie Naszej diety w produkty roślinne. Przeżuwane odpowiednio ( każdy kęs 20 – 30 razy) powodują wydobycie słodkiego posmaku. W Naszej diecie możemy również zastosować odpowiednie, zdrowe zamienniki, które w przeciwieństwie do słodyczy nie dostarczą Nam „pustych kalorii”. Są to m.in. :
• Bułka grahamka, albo chrupki chlebek z dodatkiem twarogu i dżemu niskosłodzonego
• Owoce – pomarańcza, mandarynka, brzoskwinie, śliwki, kiwi
• Różnego rodzaju jogurty
• Koktajle owocowe
• Owoce suszone – posiadają co prawda dużą wartość kaloryczną, jednak warto je dodać do jadłospisu jednak w niewielkiej ilości. Są to np. suszona żurawina, rodzynki, suszone morele
Aby załagodzić ochotę na coś słodkiego możemy również zjeść coś kwaśnego, ostrego bądź gorzkiego.
Idealnie do tego nadawać się będzie seler naciowy, kiszona kapusta bądź możemy wypić kubek gorącej wody – oczywiście małymi łyczkami ;). Kategorycznie jednak musimy uważać na słone produkty! One bowiem działają zupełnie odwrotnie niż byśmy chcieli – zamiast redukować ochotę na słodkie jeszcze bardziej ją pogłębiają.
Jeżeli chodzi o deser to również nie musimy rezygnować z słodkich przekąsek. Możemy je słodzić świeżymi owocami, naturalnymi sokami owocowymi, syropem klonowym czy niepodgrzewanym miodem. Pamiętać jednak musimy o umiarze. Nie tylko owoce nadają się na deser. Świetnym deserem mogą być również warzywa, które łagodzą łaknienie na cukier – są to m.in. : buraki, karczochy, dynia, marchew.
Jedząc mniej cukru możemy tylko zyskać – przede wszystkim nasze zęby będą zdrowsze, poprawi się również pamięć oraz odporność. Koniec z bezsennymi nocami oraz brakiem koncentracji. Wyeliminowanie cukru ogólnie poprawia stan naszego zdrowia. Dlatego też warto zrezygnować (nie całkowicie oczywiście, ale z umiarem) z wszelkiego rodzaju słodyczy i zainwestować w zdrowsze zamienniki cukru, który więcej szkodzi niż pomaga Naszemu organizmowi.
Poniżej przepis na zdrowy koktajl owocowo- mleczny
Składniki:
- 250-300 ml mleka
- 100 g truskawek i 100 g borówek
Sposób wykonania:
Truskawki oraz borówki opłukać, usunąć szypułki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Owoce wrzucić do blendera, zalać mlekiem. Całość zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz