Właściwa temperatura wewnątrz lodówki to 5 stopni Celsjusza. Jest to temperatura mierzona pośrodku. Im
bliżej dołu tym temperatura powinna być coraz niższa – zazwyczaj jest to około 2-3 stopnie na samym dole, zaraz nad pojemnikami. Z tego wynika również, że najwyższa temp. w lodówce występuje u samej góry. Lodówki zazwyczaj posiadają w dolnej części półki, w których temp. wynosi do 10 stopni Celsjusza, a na drzwiczkach osiąga ona temp. 10-15 stopni.
Zazwyczaj robiąc zakupy w pośpiechu układamy rzeczy nie patrząc co powinno się znaleźć w jakiej temperaturze i w jakim towarzystwie produktów powinien stać. Żywność należy układać luźno, aby możliwa była cyrkulacja powietrza, która pozwala utrzymać prawidłową temp. wewnątrz lodówki. Produkty, które nie mają zewnętrznego opakowania ( jak np. wędlina bądź sery na wagę, otwarte opakowania sera żółtego, bądź kawałki mozzareli czy fety) najlepiej przechowywać jest w specjalnych foliach lub po prostu w plastikowym pojemniku. Zapobiegnie to wysychaniu produktów przez co nie traci zapachu ani smaku i może być dłużej przechowywana.
A więc jak prawidłowo powinniśmy układać nasze produkty w lodówce? Oto przykładowe rozmieszczenie.
- Półka górna - na górnej półce najlepiej przechowywać nabiał typu: mleko, kefiry, jogurty, desery mleczne, śmietany, ser biały.
- Półka środkowa - przechowywać tu można żółte sery, wędliny w plastrach. Na środkowej półce trzymamy również gotowe dania. Pamiętać jednak trzeba, aby przed ich włożeniem do lodówki, upewnić się, czy wystygły. Ciepłe dania podnoszą temperaturę w całej lodówce.
- Dolna półka - jak już wspomniałam dolna półka to najzimniejsze miejsce w lodówce. Na niej rozmieszczone powinny być produkty, które wymagają najniższej temperatury, dlatego układaj tam świeże mięso i ryby. Produkty te jednak nie powinny być przechowywane dłużej niż dwa dni w przypadku mięsa i jeden dzień w przypadku ryb. Ważne jest również, aby nie trzymać na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia.
- Dolne szuflady - warzywa i owoce najlepiej przechowywać w dolnych szufladach. Należy pamiętać, aby zawsze wyjąć je z folii, w przeciwnym razie będą się „dusić”, co będzie powodowało gnicie. Ważne jest również, by usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu. Jeżeli warzywa i owoce nie będą dokładnie osuszone, będą się szybciej psuły.
- Drzwi lodówki - drzwi lodówki to najcieplejsze miejsce i są przeznaczone na produkty, które wymagają jedynie delikatnego chłodzenia. Na drzwiach lodówki znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte! Skorupka jest pokryta naturalną, specjalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów. To idealne miejsce również na masło, olej, dżemy, przetwory, ketchup, musztardę, soki w kartonach, sosy w butelkach.
Trzymając się tych podstawowych zasad ograniczymy psucie się produktów przez co będziemy mogli cieszyć się dłuższą świeżością naszych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz