20 lutego 2014

Omlet z ziemniakami i szpinakiem

I jak przekonani do oleju rzepakowego? Mam nadzieję, że nie skreślacie go już na rzecz oliwy z oliwek.
Poniżej podaje przepis z wykorzystaniem właśnie oleju rzepakowego. Sprawdziłam, wyszło znakomicie!

Składniki: 
4 średnie młode ziemniaki, ugotowane,
6 jajek,
4 łyżki śmietanki kremówki 30%,
100 g sera feta,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
garść szpinaku sałatkowego,
1 łyżka masła,
olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki pokroić na kawałki  i podsmażyć na tłuszczu. Następnie włożyć je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (rozgrzać piekarnik do 170 stopni). W misce mieszamy roztrzepane jajka, śmietankę, pokrojony ser, szczypiorek, sól, pieprz. Dodać szpinak i całość wymieszać. Uzyskaną masę wlać na ziemniaki. Piec przez około 20 minut.

Źródło przepisu : www.pokochajolejrzepakowy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz