24 lutego 2014

Medaliony z łososia z szpinakiem i warzywami

Za oknem piękna, iście wiosenna pogoda, a wy szukacie inspiracji do wiosennego obiadu? Polecam ryż curry z pieczonym medalionem z łososia z jajkiem i warzywami. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki : 
50 g białego ryżu
100 g medalionów z łososia
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g papryki czerwonej
100 g pieczarek
70 g mrożonego szpinaku
1 Jajko

Sposób wykonania :
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry. Gdy będzie już miękki, odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy warzywo będzie już miękkie, dodajemy pieczarki oraz mrożony szpinak. Razem wszystko podsmażamy do uzyskania miękkości . Do rozgrzanego piekarnika wkładamy przyprawiony wcześniej medalion z łososia. Pieczemy go w temp. 180 stopni około 20 minut. W końcowej fazie duszenia warzyw rozbijamy jajko nie mieszając go z warzywami. Całość pozostawiamy aż jajko będzie w całości ścięte.
Na talerz wykładamy ryż, upieczony medalion z łososia oraz przyrządzone na patelni warzywa wraz z jajkiem.  Jajko oraz ryż możemy posypać koperkiem bądź szczypiorkiem. Do dania pasuje doskonale również sałatka szwedzka, buraczki bądź zwykłe ogórki kiszone.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz