Szukając ostatnio inspiracji do zrobienia czegoś nowego na obiad natrafiłam na świetny przepis na krewetkami z warzywami i ryżem. :)
Polecam, zwłaszcza jeżeli ktoś uwielbia owoce morza. Jest pyszne, a na dodatek zdrowe! (porcja na 1 osobę zawiera ok. 680 kcal )
Składniki :
100 g krewetek obranych i ugotowanych
100 g ryżu w woreczku
2 łyżki oliwy z oliwek ( ok. 10 g)
2 ząbki czosnku (ok. 5g)
1 cebula (ok. 120g)
warzywa na patelnię - CHINA z przyprawą orientalną 450g
1 szklanka bulionu warzywno - mięsnego ( ok 250 ml)
przyprawy – sól, pieprz, papryka chili, imbir
Włóż woreczek ryżu do gotującej się, osolonej wcześniej wody. Gdy będzie już gotowy odcedź, pozostaw do wystudzenia. Na dużą rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojony drobno czosnek oraz cebulę. Po chwili dorzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę z każdej strony). Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię wrzuć mieszankę warzyw i dopraw. Smaż kilka minut do uzyskania miękkości. Na patelnie przełóż odsączony ryż oraz krewetki. Podlej bulionem, aż do uzyskania lekkiego sosu. Wymieszaj i smaż przez chwilę aby wszystkie składniki złapały temperaturę.Aby dodać jeszcze trochę pikanterii całość dopraw papryką chili bądź pieprzem cayenne. Gorącą potrawę przełóż z patelni do miseczek i posyp sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz