18 maja 2014

Zdrowe grillowanie

Przełom maja i czerwca niewątpliwie kojarzy się nam z spotkaniami ze znajomymi na świeżym powietrzu często w towarzystwie ogniska bądź grilla – przynajmniej ja tak mam ;) Noce stają się już coraz cieplejsze przez co coraz częściej organizujemy spotkania na zewnątrz. Jednak nie zawsze wiemy jak odpowiednio dobierać potrawy, aby spotkanie ze znajomymi przy grillu nie skończyło się paroma kilogramami więcej. O to kilka sposobów na zdrowe grillowanie ze znajomymi bądź rodziną.

Przede wszystkim wybierajmy mięsa, które są mniej tłuste – np. tłustą kiełbasę bądź mięso wieprzowe zastąpmy filetem drobiowym. Ważne jest również, aby kupować zawsze świeże mięso. Mrożone bowiem zawiera dużo wody. Istnieje też niebezpieczeństwo, że w środku będzie jeszcze surowe przez co możemy
nabawić się poważnych problemów z żołądkiem. Skąd więc będziemy wiedzieć, że mięso, które chcemy przyrządzić jest już gotowe? Wystarczy nakłuć je widelce bądź nożem. Jeśli wypłynie z niego sok znaczy to, że mięso nie jest jeszcze gotowe.  Jeżeli na grillu chcemy przygotować sobie skrzydełka z kurczaka bądź nogi warto usunąć z niego skórę. Dlaczego? Pewnie większość z Was przepada za przypieczoną skórką z kurczaka z przyprawami. Skórę powinniśmy ściągnąć ponieważ to właśnie pod nią najczęściej ukryta jest jak największa ilość tłuszczyku.

źródło : grafika google
Przed rozpoczęciem grillowania mięso powinno się zamarynować, aby skruszało – po upieczeniu stanie się bardziej strawne, soczyste i aromatyczne. Do tego celu idealnie pasuje zmielona, czerwona papryka chili, curry, kilka gałązek rozmarynu. Można również polać mieszanką wina bądź piwa z przyprawami. Wołowinę powinno się marynować ok. 2 doby, wieprzowinę 12 godzin, a drób 2-3 godziny.


Mięso już mamy upieczone, ale co dalej? Przecież nie będziemy jeść go na „sucho”. Do grilla warto przygotować różnego rodzaju sosy i dipy. Obecny przemysł pod nos podstawia Nam wiele sosów, które idealnie pasują do grillowanego mięsa. Wiadomo – przede wszystkim składają się z majonezu i są bardzo kaloryczne. Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie również i na takie. Ale czy to oznacza, że musimy zrezygnować z jakichkolwiek dodatków do mięsa? Oczywiście, że NIE! Oprócz ketchupu nie zapomnijmy podać również musztardy. Zawiera ona bowiem gorczycę, która pobudza wydzielanie soków trawiennych
oraz ma działanie żółciopędne.

Ja osobiście nie wyobrażam sobie grilla bądź ogniska bez pieczonego chlebka. Też tak macie? Jest on bardzo smaczny, ale trik polega na tym, aby wybrać odpowiedni chleb. Najlepszy będzie chleb razowy, graham bądź wieloziarnisty.

Grill głównie kojarzy się nam z tłustym boczkiem bądź kiełbasą ociekającą tłuszczem. Czemu by nie zrobić
źródło : grafika google
alternatywy do tego i na grilla przygotować rybę bądź warzywa? Z ryb najlepszym wyborem będzie pstrąg, albo łosoś. Marynujemy je wtedy – przez około 2, 3 godziny - w zalewie z soku z cytryny oraz oliwy z dowolnymi przyprawami. Przed samym grillowaniem ryby można posypać tymiankiem, miętą, melisą bądź bazylią. Nada to delikatnego smaku i wyrazistego zapachu.
Z warzyw najlepszymi kandydatami na grilla będzie : papryka, bakłażan, cukinia, cebula, pieczarki, ziemniaki czy kukurydza w kolbach. Zanim jednak warzywa trafią na ruszt dobrze jest je troszkę podgotować i takie trochę twarde lekko upiec na grillu. Jako deser idealnie nadadzą się plastry jabłka, banana bądź ananasa przygotowane na grillu.

Natomiast jeżeli chodzi o napoje przy grillowanych potrawach musimy pamiętać, aby unikać gazowanych napojów ponieważ przyspieszają one tylko wchłanianie alkoholu przez organizm. Z napojów alkoholowych najlepszym rozwiązaniem będzie wino. Do potraw z grilla pasują również różnego rodzaju napoje orzeźwiające. Przygotowując je samemu zaoszczędzimy sobie pustych kalorii, które nie potrzebnie dostarczylibyśmy do organizmu.

Jak widać ludzie zdrowo odżywiający się również mogą korzystać z przyjemności jaką daje jedzenie potraw z grilla. Wcale nie musimy rezygnować z niego – wystarczy tylko dobrać odpowiednie składniki, które później wykorzystamy w Naszych potrawach.

Tak na koniec – podaje Wam przepis na sałatkę z pomidorów idealnie pasującą do dań z grilla.

Składniki na 1 porcję :
2-3 średnie, twarde pomidory
Pół opakowania jogurtu naturalnego greckiego ( ok. 3 łyżki)
Przyprawa tzatziki
Szczypiorek pokrojony
Ser żółty

Sposób wykonania :
Pomidory umyć, przekroić na ćwiartki. Jogurt naturalny wymieszać z przyprawą tzatziki i poleć go po pokrojonych pomidorach. Całość posypać startym serem żółtym oraz szczypiorkiem. Smacznego!

źródło : grafika google


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz