Kawa już od wieków uważana jest za używkę – wszystko za sprawą kofeiny, którą posiada. Działa ona na układ nerwowy pobudzając organizm, poprawiając samopoczucie i likwidując zmęczenie. Wiele osób twierdzi również, że kofeina zwiększa koncentrację i spostrzegawczość zwłaszcza przy monotonnym zajęciu. W kawie zawartych jest około 7 tys. związków w tym flawonoidy, które korzystnie wpływają na Nasz organizm działając przeciwzapalnie i moczopędnie. Ponadto zawiera również kwas chlorogenowy. Kawa jako napój przyspiesza również metabolizm i zmniejsza zachorowalność na m.in. : Parkinsona, Alzheimera, cukrzyce typu II czy nowotworu wątroby.
Która lepsza? Czarna czy zielona?
źródło : grafika google |
Zielona kawa nie tylko ma inny smak i zapach niż zwykła czarna, ale również ma inne właściwości. Ziarna tej pierwszej nie są poddane fermentacji ani obróbce termicznej. Dzięki czemu zielona kawa jest około 3 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż zielona herbata!! Jeżeli natomiast chodzi o skład zielona kawa jest bardzo podobna do swojej „czarnej” koleżanki – zawiera kwas chlorogenowy i kofeinę. Przyjrzyjmy się bliżej temu pierwszemu.
Kwas chlorogenowy to antyoksydant, który występuję w zielonych liściach oraz owocach kakaowca, w
suszonych śliwkach oraz w pokrzywie. Kwas ten obniża wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu pobudza organizm do korzystania z własnych zapasów węglowodanowych. Działanie takie skutecznie zapobiega podwyższaniu się glukozy w krwi. Czemu to zatem takie ważne? Bowiem glukoza jak i insulina odpowiedzialne są za gromadzenie się tkanki tłuszczowej czyli krótko mówią odpowiedzialne są za tycie. Kwas chlorogenowy ponadto działa przeciwwirusowo, moczopędnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
Jak więc pić kawę, aby miała ona działanie odchudzające?
Najlepszym wyjściem będzie zaopatrzenie się w zieloną kawę. Jej regularne spożywanie ( 2 filiżanki dziennie) przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej . Pierwszą filiżankę dobrze jest wpić przed śniadaniem na czczo. Pobudza to bowiem pracę żołądka oraz jelit. Ponadto ważny jest też sposób w jaki kawa została zaparzona. Najbardziej wartościowymi jest kawa z ekspresu bądź parzona po turecku ze względu na swoją zawartość polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające. Kawa przyspiesza również perystaltykę jelit dzięki czemu zapobiegają zaparciom.
Kawa więc jest dobrym sprzymierzeńcem dla ludzi odchudzających się. Warto po nią sięgać nie tylko gdy chcemy pozbyć się trochę kilogramów, ale również gdy mamy problemy z pęcherzem bądź posiadamy zbyt niskie ciśnienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz