25 czerwca 2014

Zioła, które idealnie podkreślą smak twoich potraw

Zioła, a właściwie ich lecznicze działanie jest już znane ludziom od wieków. Jednak jako przyprawy wykorzystywane są stosunkowo niedawno. Dodając je do naszych potraw nie tylko urozmaicimy ich smak
oraz zapach, ale również sprawimy, że potrawy będą zdrowsze.

Do najbardziej znanych i wykorzystywanych ziół w kuchni należą : bazylia, tymianek, majeranek, oregano i wiele, wiele innych. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Bazylia – posiada delikatne listki o bardzo aromatycznym, specyficznym zapachu i smaku. Jako przyprawy można stosować ją zarówno świeżą jak również i w postaci suszonych listków. Bazylia idealnie pasuje do wszystkich rodzajów mięs – jako dodatek do marynaty wzbogaca smak mięsa i nadaje mu głębi. Możemy ją wykorzystywać nie tylko do mięs. Idealnie pasuje również do zup, sosów czy sałatek. Bazylia przede wszystkim jest ziołem charakterystycznym dla kuchni włoskiej ( dodawana jest do pizzy czy sosów pomidorowych). Pamiętaj jednak należy, aby nie gotować jej zbyt długo – straci bowiem smak. Co do przechowywania bazylii przeczytałam bardzo ciekawy pomysł. Wystarczy tylko wsadzić pączki liści do woreczka napełnionego powietrzem i wsadzić do zamrażalki.
źródło : grafika google

Oregano – podobnie jak bazylia jest przyprawą kojarzoną głównie z kuchnią włoską. Za przyprawę mogą
służyć suszone bądź świeże listki. Smakiem i aromatem bardzo dobrze pasują do potraw mięsnych, a także sałatek czy makaronów. Świetnie łączą się z pomidorami podkreślając ich smak oraz zapach. Jednak podobnie jak w przypadku bazylii, oregano nie może zbyt długo poddawane być obróbce cieplnej gdyż wytwarza wtedy goryczkę niszcząc smak potrawy.

źródło : grafika google
Tymianek – to roślinka o bardzo małych listkach. Jak większość ziół służących jako przyprawy możemy spożywać go w postaci wysuszonych bądź świeżych liści. Idealnie pasuje jako dodatek do marynaty mięs oraz ryb. Świetnie też jest natrzeć świeżym tymiankiem produkt, który właśnie chcemy usmażyć. Nada mu to apetyczny zapach oraz poprawi smak dania.

źródło : grafika google
Majeranek – jest bardzo popularną, ziołową przyprawą kuchenną. Drobne liście wykorzystywane są w postaci surowej bądź suszonej. Majeranek smakiem oraz zapachem bardzo przypomina
tymianek. Majeranek zazwyczaj kojarzony jest z kuchnią europejską i dodawany jest do sosów z owoców morza, ryb. Świetnie łączy się z sosem pomidorowym.  Smakowo majeranek  idealnie pasuje zarówno do warzyw jak również i do mięs. W Niemczech w dużych ilościach majeranek wykorzystywany jest przy produkcji kiełbas i wyrobów mięsnych.

źródło : grafika google


Cząber – jest ziołem o bardzo wyrazistym i pikantnym smaku. Idealnie pasuje więc do stosunkowo łagodnych potraw bez przytłaczania ich smaku. Doskonale łączy się również w daniach z jajek. Potrawy, które trzeba gotować dość długo jak gulasze czy zupy, można doprawiać cząbrem. Jego pikantny smak i mocny aromat bardzo dobrze utrzymuje się w takich potrawach.




źródło : grafika google
Estragon – zioło to w połączeniu z octem idealnie pasuje do ryb. Ciekawostką jest, że podczas żucia świeżych liści estragonu drętwieje język. Zioło to może zagłuszać smak innych potraw dlatego też trzeba
uważać z ilością, którą dodajemy do potraw. Świeże liście natomiast idealnie pasują jako dekoracja, przyprawa do sałatki bądź jako składnik popularnych sosów : tatarskiego, cielęciny Marengo czy w sosach francuskich. Estragon udoskonala również smak ryb, skorupiaków, dziczyzny, indyka oraz większości potraw z jajek. Aby wydobyć jego głębie smaku i zapachu należy dodać go na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu bądź zup.

źródło : grafika google
Mięta – jej zastosowanie znane jest już od wieków. Idealnie pasuje do warzyw, zwłaszcza młodych ziemniaków, pomidorów, marchwi i grochu. Świeżo pokrojone liście mięty urozmaicają sosy i sałatki nadając im orzeźwiającego smaku. Mięta wykorzystywana jest również jako składnik deserów  nadając świeży smak owocom, lodom i sorbetom. Również kilka listków mięty oraz plasterek cytryny świetnie nadaje się do czystej wody z lodem.

Każde z wyżej wymienionych ziół ma również właściwości lecznicze oraz zdrowotne. Jednak jako przyprawy są nieocenione jeżeli chodzi o wydobycie odpowiedniego smaku czy zapachu. Świetnie wydobywają z nich odpowiedni aromat. Zioła są również idealnym zamiennikiem soli kuchennej, nie tylko są zdrowsze (sól np. wypłukuje wodę z organizmu) ale i nadają potrawą znakomitego smaku. Dlatego coraz więcej Polaków wybiera zioła jako naturalne przyprawy do swoich potraw.

źródło : grafika google


1 komentarz: