3 czerwca 2014

Szpinak, czyli zielona bomba zdrowotna

źródło : grafika google
Wielu osobom szpinak kojarzy się z czymś okropnym, bardziej przypominającym błoto na talerzu niż warzywo. Niektórzy mogą go sobie przypominać również z dobranocki z dzieciństwa – szpinakiem zajadał się Popeye, który po zjedzeniu puszki szpinaku bardzo szybko stawał się bardzo silny. Ja ostatnimi czasy
przekonałam się do jego smaku, co mogliście zauważyć po moich przepisach. A ponieważ ludzi jak ja jest coraz więcej to postaram się przekonać jeszcze tych niezdecydowanych ;)

Szpinak jest warzywem o bardzo niskiej kaloryczności – 100 g świeżych liści posiada tylko ok. 20 kcal. Oprócz tego posiada również inne, zdrowotne właściwości. Bogaty jest w składniki mineralne oraz witaminy przez co polecany jest dla ludzi chorujących na anemię bądź po prostu chcącym się zdrowo odżywiać. Z najważniejszych składników mineralnych, które znajdziemy w szpinaku należy wymienić potas oraz żelazo. Właśnie ze względu na obecność tych składników szpinak polecany jest również osobom, który chorują na nadciśnienie. Szpinak zawiera również przeciwutleniacze, – beta karoten oraz luteinę – które działają pozytywnie na nasz organizm chroniąc Nas przed nowotworami. Jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, żelaza oraz wapnia.

Wartość odżywczą szpinaku zmniejsza niestety obecność w nim kwasu szczawiowego, który skutecznie
potrafi pozbawić nasz organizm z wapnia. Dlatego też chorzy na artretyzm, reumatyzm czy zmagającymi się z chorobami wątroby nie powinny jeść go w dużych ilościach. Jednak jest sposób, żeby skutecznie temu zaradzić. Aby zapobiec utracie wapnia wystarczy zjadać szpinak w towarzystwie produktów bogatych w wapń. Dlatego też tak bardzo popularne są jajka smażone z szpinakiem bądź szpinak smażony zagęszczony fetą bądź po prostu jogurtem naturalnym.

Oprócz wspomnianego przeze mnie sposobu wykorzystania szpinaku można również podawać go na
surowo. Jest on bowiem świetnym dodatkiem do sałatek ze względu na swój specyficzny smak. Mrożony szpinak to idealny produkt przeznaczony do duszenia – wystarczy dodać do niego odrobinę czosnku, cebuli czy jajka i już mamy świetną propozycję na obiad. Szpinak wykorzystywany jest również jako składników farszów do pierogów, naleśników czy tarty.

A na koniec podaje Wam przepis na pyszne danie, które świetnie pasuje jako urozmaicenie obiadu.
Ryż brązowy z szpinakiem i kurczakiem.

Składniki:
50 g brązowego ryżu
120 g piersi z kurczaka
25 g czerwonej papryki
25 g żółtej papryki
100 g mrożonego szpinaku
10 g oleju rzepakowego
przyprawy

Sposób wykonania:
Ryż ugotować aż do uzyskania miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie już gotowy odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Z piersi z kurczaka usunąć wszelkie powięzi oraz tłuszcz, pokroić w kostkę. Przyprawić do smaku. Z papryki usunąć gniazda nasienne, opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy, lekko poddusić warzywa. Gdy będą już na pół miękkie wrzucić kurczaka, aby się podsmażył. Pod koniec smażenia dodać szpinak, podlać wodą. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Propozycja podania na dole zdjęcia. 
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz