Sałatka z gotowanych pieczarek i jajka
Składniki na 1 porcję (200g)
60 g pieczarek
pół ugotowane jajka (ok 25 g)
25 g żółtego sera
Sos koperkowo – ziołowy
10 g cebuli
35 g ogórków kwaszonych (ok. 2 sztuki)
30 g jogurtu naturalnego typu Grecki
15 g majonezu
3 łyżki ciepłej wody
Sposób wykonania :
Pieczarki opłukać, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 min. Odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne pokroić na 4 części. Ogórka, cebulę oraz ser pokroić w kostkę i przełożyć do miski z pieczarkami. Ugotowane jajko kroimy również w kostkę po czym dodajemy je do reszty składników. Do kolejnej miski wlewamy wodę, dodajemy sos sałatkowy i dokładnie mieszamy. Gdy wszystko jest dokładnie złączone dodajemy majonezu z jogurtem naturalnym. Całość łączymy tak,aby nie powstały grudki. Do tak połączonego sosu dodajemy : pieczarki, ogórka, ser, cebulę oraz jajko. Mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę możemy udekorować ogórkiem bądź koperkiem.
Wartość kaloryczna jednej porcji to ok ok 267 kcal
Propozycja podania :
Sałatkę można podawać z 2 kromkami chleba razowego żytniego (ok 70 g) i 2 plasterkami wędliny (ok 20g).
Wtedy łączna suma porcji dla JEDNEJ osoby wynosi 444 kcal.
Życzę Smacznego!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz