8 stycznia 2015

Krem brokułowy z włoszczyzną oraz koperkiem

Tak jak obiecałam w poście na fanpag'u przedstawiam mój przepis na zupę - krem z brokułów, włoszczyzną oraz koperkiem. Idealnym dodatkiem będą również grzanki bądź groszek ptysiowy.
Podana gramatura wystarczy na 4 porcję.

Składniki : 
500 g świeżej brokuły
1 marchewka
1 seler
1 średnia cebula
1/2 korzenia pietruszki
1 udko z kurczaka (bądź 2 skrzydełka - jak kto woli)
suszony koperek
łyżka jogurtu naturalnego
przyprawy

Sposób wykonania :
Z włoszczyzny oraz udka z kurczaka oraz przypraw ugotować wywar ( ja dałam około 2 litrów). Gdy warzywa oraz mięso będzie już miękkie wyjąć, a do gotującego się dalej wywaru wrzucić opłukane wcześniej brokuły. Warzywa pokroić na mniejsze cząstki, ostudzić. Ugotowane brokuły przelać zimną wodą, odsączyć i podzielić na mniejsze. Dodać do pokrojonych wcześniej warzyw. Całość zmiksować w blenderze. Gdy zupa będzie zbyt gęsta można dolać trochę wywaru - urozmaici to smak oraz rozcieńczy nam powstały krem. Koperkiem oraz jogurtem naturalnym dekorować bezpośrednio przed podaniem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz